Здрави венци

Кървящи венци -предупредителен сигнал. Причини

Кървящи венци – сериозен предупредителен сигнал от тялото ви

Отхапването на ябълка оставя ли червени петна? Пастата за зъби, изплюта след миене, съдържа ли кръв? Или имате метален вкус в устата си? Всичко това може да са признаци на гингивит, т.е. остро възпаление на венците, известно още като гингива. Разберете тук защо е важно да се лекуват кървящи венци.

Кървенето на венците е сериозен предупредителен сигнал от тялото ви: показва възпаление на целия пародонт. Това е известно в професионалните среди като пародонтит. Това е сериозно заболяване, което в най-лошия случай не само води до загуба на зъби, но може да причини и сърдечно-съдови заболявания, остеопороза или Алцхаймер.

Предварителен етап са повърхностно възпалени венци (гингивит) – това може да се прояви и чрез кървене на венците. Ако забележите редовно кървене на венците, посещението при вашия зъболекар е от съществено значение.
 

Причини: защо кървят венците?

Както при всяко възпаление, тялото ви се опитва да предприеме действия самостоятелно. Чрез увеличаване на притока на кръв към засегнатата област, той се опитва да отмие бактериите.
 

Симптоми на гингивит:

зачервяване, подуване и болка. Венците също се подуват, могат да придобият пурпурен цвят поради разширяване на кръвоносните съдове и реагират чувствително при миене на зъбите или хапане.

Възможните причини за кървене на венците включват:

  • хормонални промени (бременност),
  • бактерии / лоша устна хигиена,
  • механичен натиск (стърчащи ръбове на пълнежа),
  • Дефицит на витамин С или химически процеси.

1. Най-честата причина за кървене на венците
и пародонтоза: лоша устна хигиена

Нередовното миене на зъбите и лошата устна хигиена са най-честите причини за кървене от венците, венците. В рамките на кратко време след хранене върху зъбите се образува тънък слой плака. Ако зъбите не се мият достатъчно, този слой се удебелява. Накрая, плаката се проявява в твърда форма като зъбен камък, който предлага особено добри условия за бактериите в плаката. Тези бактерии могат да се разпространят във венците и пародонта с течение на времето. Развиват се гингивит (възпаление на венците) и пародонтит (възпаление на пародонта).

кървящи венци

2. Кървене на венците поради хормонални промени по време на бременност

Правилната техника на четкане и цялостната устна хигиена са дори по-важни по време на бременност и кърмене, отколкото при небременни жени. Това е единственият начин за активна превенция на гингивит или пародонтит, предизвикан от бременността.

Хормоналните промени в тялото по време на бременност означават, че тялото ви реагира по-лесно на бактериалната плака. Плаката причинява дразнене по-бързо и причинява по-бързо кървене на венците. Професионалното почистване на зъбите, прегледът на зъбите в началото на бременността и добрата орална хигиена могат да предотвратят това.

кървене на венците по време на бременност

3. Кървене на венците поради недостатъчни граници на пломбата и протези

Пломбите, които са поставени в междузъбното пространство отвъд границите на зъбите, образуват ниша за бактериите. Това често се случва при стари амалгамени пломби. Постоянната колонизация с вредни бактерии води до възпаление на венците. Дори старателното миене на зъбите често не помага тук – косъмчетата на четката за зъби не достигат до тези ниши. Започва да кърви.

За разлика от кървящите венци, причинени от недостатъчна орална хигиена, в този случай венците кървят на определени места: директно при пломбата. В резултат на това зародишно натоварване венците често се отдръпват. Резултатът е отдръпване на венците и венечните джобове. Вашият зъболекар проверява ръбовете на прясно поставените пломби със сонда или конец за зъби и ги използва, за да провери непрекъснатостта на междузъбното пространство.

Изкуствени протези

Същото важи и за подвижните протези: прекомерното натоварване на натиск дразни венците ( гингива ) и възниква възпаление. Те са болезнени и не винаги са лесни за коригиране. Без протези пациентите често не се чувстват комфортно да говорят. Ако протезите не могат да се носят поради възпаление на налягането, е трудно да се яде. След това много пациенти са склонни да носят протези в крайна сметка. Важно е да се прекъсне този порочен кръг и да се премахнат точките на натиск върху протезите. Това често е само малка корекция на протезите. Това позволява на венците да заздравеят и кървящите венци да изчезнат.

Първи стъпки: Как да се предпазим от кървене на венците

  • Редовно четкане и правилна грижа за зъбите
  • Редовни прегледи при вашия зъболекар
  • Професионално почистване на зъби веднъж или два пъти годишно
  • Избягвайте рискови фактори като тютюнопушене

Източник: lacalut.de

Previous Post
Кариесът – подценяваната опасност
Next Post
Болката отшумява: От какво се нуждаят чувствителните зъби
Споделете тази публикация

Прочетете още

Menu