Устна хигиена

Кариесът – подценяваната опасност

Тъмно обезцветяване, дупка в зъба… Много хора не знаят точно какво всъщност означава кариес. Всичко за предисторията на заболяването – и защо кариесът е по-опасен, отколкото често се смята, особено ако не се лекува.

Кой не знае историята на „Кариус и Бактус” от детството им. И до ден днешен историята за двете лоши бактерии трябва да научи децата какво означава да имаш кариес в зъба и защо е толкова важно зъбите да се мият редовно. Мнозина отдавна са забравили историята в зряла възраст, често по-рано, но в детайли. Лекари и учени предупреждават отново и отново: кариесът е най-разпространеното заболяване на зъбите и представлява сериозна заплаха за здравето на зъбите, дори със сериозни последици за цялото тяло, ако не се предприемат действия. По-долу ще обясним защо това е така и как да предотвратим кариеса.

Какво всъщност представлява кариесът?

Накратко, в случай на кариес, което всъщност означава кариес , субстанцията на зъба се разрушава ( технически: твърдата зъбна субстанция ). Това е вреден процес на декалцификация на зъбите. Развитието на кариеса може да се визуализира по следния начин: Минералите, т.е. твърдата зъбна субстанция , се отделят от зъба в случай на кариес, като скала, която непрекъснато се измива от солена морска вода и постепенно се издълбава, ставайки все по-пореста и пълен с дупки . Първо, повърхността на зъба е повредена, зъбът се обезцветява като признак на повреда, след това се образува дупка . Става болезнено, когато са и меките части на зъбитезъбният нерв е засегнат.

Виновни са сладките храни и отпадъчните продукти на бактериите

Този процес на разрушаване на зъбната субстанция се задейства от киселини , които се отделят от бактериите в устата като отпадъчен продукт . Те атакуват емайла, твърдия външен слой на зъба, и го разрушават.

Болки в зъбите

Предистория:
Науката е показала, че над 700 различни вида бактерии живеят в устата ни, без дори да забележим. Подобно на чревната флора, където добрите бактерии изпълняват важни функции, много от тези микроорганизми всъщност са полезни и важни за здравата орална флора в устата.

Други бактерии, от друга страна, живеят върху остатъците от храна и напитки, особено захарните остатъци от храна, които – ако не се почистват редовно с четка за зъби – се отлагат върху зъбните повърхности и особено в пространствата между зъбите. При метаболизирането на хранителните остатъци бактериите отделят опасните за зъбната структура киселини – това води до кариес, който ако не се лекува ще продължи да прогресира.

Как разпознавате кариеса?

Кариесът може да има различни външни характеристики, в зависимост от това къде се установява. Както е описано, зъбният кариес се развива много преди да стане видим през незабележима тъмна дупка. Описателният термин кариес също е подвеждащ, тъй като емайлът (и под него дентинът) се разгражда от киселините по време на деминерализацията . 

кариес

В така наречения начален стадий кариесът все още е доста незабележим под формата на тебеширено-белезникави петна (т.е. по-светли от цвета на околния зъб, известни като бели петна). Повърхността на зъба е основно все още непокътната, когато започне декалцификацията.

На тези места минералите вече се отделят от зъбния емайл, което го прави порест. Има и тъмни петна – също индикация за кариес. Докато при по-големите деца, юношите и възрастните са засегнати предимно дъвкателните повърхности, но и пространствата между тях, при по-възрастните хора над 60 години кариесът обикновено се развива по зъбните шийки, тъй като те често се откриват в напреднала възраст, когато венците са се отдръпнали. Тази форма на кариес, която атакува чувствителните зъбни шийки (тук естественият защитен слой на зъбите е много по-тънък), се нарича още коренов кариес.

Посещението при зъболекар: диагностика и лечение

За съжаление, след първоначално успешно лечение, може да възникне т. нар. вторичен кариес, а именно когато бактериите се настанят в празнините между пломбите и зъба. Редовните стоматологични прегледи също са важни, защото кариесът често се вижда само на рентгенова снимка.

Рентгеново изображение на устната кухина

Със сонда той или тя може да определи дълбочината на кариеса. Рентгеновите лъчи показват особено добре кариозни участъци и обикновено се консултират. Ако кариесът вече е твърде напреднал, мястото трябва да се пробие и запълни.

В ранните етапи декалцификацията на емайла може да бъде компенсирана

Добрата новина:Кариесът все още може да бъде спрян в много ранен стадий без пробиване и пломби. Това се дължи на активната съставка флуорид: тя се съдържа в пастата за зъби (напр. LACALUT) и гарантира, че минералите в слюнката компенсират разграждането на зъбния емайл. Пастата за зъби, съдържаща флуор, втвърдява емайла и по този начин го стабилизира отново. Силният зъбен емайл е по-малко податлив на бактерии. Ако няма възможност да миете зъбите си след хранене, дъвката, съдържаща ксилитол, може да помогне. Стимулира отделянето на слюнка и помага за неутрализиране на киселините в устата. Пиенето на много и доброто слюноотделяне обикновено е важно за предотвратяване на кариеса. Тъй като някои компоненти на слюнката имат антибактериални свойства.

Често подценявано: нелекуваният кариес е изключително опасен, тъй като възпалението може да се разпространи към челюстната кост, бактериите могат също да попаднат в тялото чрез кръвния поток и да доведат до възпаление на органите.

Предотвратете кариеса чрез правилно хранене и грижи

Кариесните бактерии обичат сладкиши – както храни, така и напитки; Рафинираната захар, но също и декстрозата (глюкоза) и фруктозата (плодова захар) могат да се използват особено добре от микроорганизмите. Ето защо трябва да избягвате сладките храни, ако е възможно, или да ги консумирате само в умерени количества и да миете зъбите си веднага след хранене.

Мийте зъбите

Това е единственият начин отново да намалим вредните бактерии. Непрекъснато преобразуващото се покритие от слюнка и бактерии, известно също като плака или биофилм, трябва да бъде предотвратено да става все по-дебело и по-дебело. Това е така, защото бактериите, причиняващи кариес, могат да се размножават особено добре в него. Дълговерижните захарни съединения, като въглехидратите в пълнозърнестите продукти, не водят до кариес. Независимо от това, остатъците от храна винаги трябва да се отстраняват старателно – за дълги здрави зъби.

Източник: lacalut.de

Previous Post
Зъбна плака – причини, профилактика и лечение
Next Post
Кървящи венци -предупредителен сигнал. Причини
Споделете тази публикация

Прочетете още

Menu