Устна хигиена

Лош дъх? Как да се справим с него?

Всеки знае, че определени храни стимулират лошия дъх. След консумацията на чесън или лук
например неприятната миризма не изчезва дори след основно измиване на зъбите, нито от употребата
на освежаващи спрейове, дъвки и ментови бонбони. Причинителят в случая не е загадка –
съдържащите се в растенията етерични масла попадат в кръвта и се отделят от организма в рамките
на цяло денонощие. В редица други случаи обаче страдащите от лош дъх не са наясно нито с
причината, нито с начините да предотвратят неприятната миризма от устата.

В 90% от случаите лошият дъх възниква в устната кухина. Над 300 различни бактерии процъфтяват в
благоприятната влажно-топла среда. Обикновено голяма част от тях бива унищожавана чрез слюнката или
при миене на устата. Известно количество обаче успява да се засели в кариесните зъби, труднодостъпните
междузъбни пространства, във венечните джобове, под коронките и протезите или под езика, където започва
да се размножава. Резултатът е, че възникват неприятни мирисни субстанции като сероводороди, както и
летливи гнилостни газове. Особено сухата устна кухина благоприятства за това, а за изсъхването й
способстват тютюнопушенето, приемането на алкохол, честото дишане през устата, приемът на определени
медикаменти и, разбира се, ограниченото поемане на течности. Също в състояние на стрес образуването на
слюнка рязко спада.

Кои болести се познават по зъбите?
Това, което стоматологът може веднага да разпознае, поглеждайки в устата ви, е булимията. Поради честото
повръщане на стомашни киселини при хранителното смущение зъбите се развалят от вътрешната страна.
Постоянните масивни възпаления на венеца могат да насочат специалиста към наличие на диабет. При
стресираните хора пък, които скърцат със зъби насън, контактните повърхности са съответно изтрити.

Могат ли заболявания да предизвикат лош дъх?
Установено е, че психическите натоварвания могат да се отразят не само на състоянието на устната флора,
но и да предизвикат стомашно-чревни оплаквания, съпроводени с излъчване на лоша миризма от устата. Към
тях принадлежат например възпаленията на стомашната лигавица, пирозисът (чувство на парене в
хранопровода с кисело оригване) или някои храносмилателни смущения. Но също и по-малко невротични
хора могат да страдат от лош дъх по тези или други причини. Най-често естеството на миризмата е
показателна за това, къде трябва да бъде търсен причинителят. Ако дъхът мирише на ацетон например, е
твърде вероятно виновникът да се окаже лошо компенсиран диабет. При това обменно заболяване
организмът не може да преработва мазнините и се образуват т.нар. кетонови тела. Тези кисело миришещи
химически съединения се появяват също, когато гладувате или поддържате бедна на въглехидрати диета.
Други причини за неприятната миризма могат да бъдат например обменни заболявания или хормонални
колебания.

Какво помага при лош дъх?
Регулярното посещение при стоматолог, основното почистване на зъбите, устата и езика могат да
предотвратят лошия дъх. Поемането на много течности и дъвченето на дъвка действат против изсъхването на
устната кухина. Редица растителни екстракти могат да способстват за балансиране на микрофлората в
устната кухина и лигавиците на стомашно-чревния тракт. Преди всичко салвията (градинският чай) се цени
като меко, но високоефективно дезинфекциращо средство. Многократните гаргари с чай от изсушени листа
(1 ч.л. на чаша вряща вода) или 4 капки чисто етерично масло, разтворени в малка чаша с топла вода,
противодействат не само на неприятните миризми, но и са ефективни срещу всякакъв вид инфекции и
процеси на гниене в устната кухина. Също чайовете от лайка, мента, мащерка и невен или разтворите за уста
с етерични масла от съответните билки имат силно антибактериално и дезинфекциращо действие.
Екстрактите от зелен и черен чай съдържат полифеноли – субстанции, които спират растежа на кариесните
бактерии. Подсилващо, имуностимулиращо и антибактериално действие имат също чаеното дърво и
ехинацеята. Много ефективно е действието на следния чай: разбъркват се в равни количества натрошени на
дребно изсушени корени от ехинацея с листа на пелин и мента. 2 ч.л. от билковата смес се заливат с чаша
вряща вода, запарват се 10 минути и се прецеждат. Многократно през деня се правят промивки и гаргара на
устната кухина. Чаят може да се приема и за подсилване на общия имунитет на организма.

Ефективен метод в използването на продукти за специични продукти насочени точно към справяне с лошия дъх, Lacalut Flora е предназначена за здрава устна флора и е против халитоза.

Previous Post
Как да изберем подходящата четка за зъби за себе си и за нашето дете?
Next Post
Как да си мием зъбите правилно?
Споделете тази публикация

Прочетете още

Menu