Здрави венциЧетки за зъби

Как да изберем подходящата четка за зъби за себе си и за нашето дете?

Четката за зъби трябва да изпълнява добре основната си функция – премахване на плаката от емайла, без да го наранява, и масажиране на венците, без да им навреди.

Какви видове четки за зъби има и към каква да се насочим?

Много меките четки са подходящи за хора в момент на обостряне на пародонтоза. Ако нямате такъв проблем се насочете към средно твърда четка.

Меките влакна на четката за зъби са предназначени за деца от 4-8 годишна възраст и възрастни с пародонтоза (пародонтоза, гингивит) или за хора с брекети.

Средно твърдите четки за зъби, обикновено се използват от повечето хора за цялостно отстраняване на плаката.

Твърдите и много твърди четина практически не трябва да се използват за почистване на зъбите, това е твърде травматично за емайла и венците

Електрическите четки за зъби трябва да се използват само с подходящи техники на четкане, за да се сведе до минимум нараняването на венците и емайла.

ВАЖНО!

  • Сменяйте четката за зъби (или главата на четката) на всеки 3 месеца или по-често в зависимост от количеството износване на влакната. Обикновено меките четки за зъби трябва да се сменят по-често. Препоръчително е да смените четката за зъби след професионална избелваща процедура или настинки.
  • След измиване на зъбите изплакнете добре четката и я съхранявайте с главата нагоре, без да покривате нищо.
  • Главата на четката за зъби не трябва да е голяма, тогава можете ефективно да почиствате плаката от всички достъпни повърхности на зъбите, включително задните кътници. Голямата глава не почиства плаката и при движение на четката за зъби наранява лигавиците на устната кухина. Дължината на работната част на главата на четката за зъби не трябва да надвишава 2-2,5 зъба в ширина – това е просто правило както за възрастни, така и за деца
  • По-добре да използвате четки за зъби със синтетични влакна. Повече бактерии се натрупват върху естествените повърхности.
Previous Post
Здравето започва в устата
Next Post
Лош дъх? Как да се справим с него?
Споделете тази публикация

Прочетете още

Menu