Устна хигиена

Здравето започва в устата

Усмихнати мъж и жена с бели зъби на улицата

Когато хората говорят за поддържане на здравето, те обикновено се отнасят само до вътрешните органи. Устата обаче не по-малко трябва да се разглежда като орган, тъй като тя има жизненоважни задачи. За да могат да отговорят на тези изисквания, по-специално зъбите и венците трябва да бъдат здрави. Ако случаят не е такъв, това може да има отрицателни ефекти върху цялото тяло и общото здраве на организма.

Вече редица учени и издледователи са набюдавали и доказали връзката между денталното здраве и вирусни и бактериални заболявания. По задълбочени проучвания свързват оралната хигиена и развиване на заболявания като алцхаймер и други…

Зъбите и венците образуват единица или общо цяло. Следователно, ако зъбите са повредени, венците също са засегнати. И обратно, зъбите страдат, когато венците не са здрави.
Основните и най-разпространени дентални грижи са:

Кариес

Кариесът на зъбите се случва, когато захарта или остатъците от храна се преобразуват в киселина, която атакува и може да разруши зъбния емайл.

Пародонтална болест (невъзпалителна пародонтална болест) или пародонтит (възпалителна болест на пародонта)

С развитието на пародонталната болест венците бавно стават отпуснати и гъбести и постепенно се отдалечават. Това намалява поддържащата функция на зъбите, което постепенно може да се разхлаби и да се загуби преждевременно.

Нужна е превантивна и ефективна ежедневна защита!

За профилактика на кариес флуоридите могат да се използват вътрешно, например под формата на флуориране на таблетки, но и външно, например чрез пасти за зъби, съдържащи флуорид. Натрупването на флуорид в емайла е от решаващо значение за устойчивостта на кариеса, тъй като флуоридът образува защитен слой върху зъбния емайл, което го прави по-устойчив на тези атаки.

Ефектът от флуорирането върху таблетките, особено при деца, е, че се получава особено устойчив на кариес горен слой емайл чрез постоянно изплакване на зъба с флуорид в слюнката. Без допълнително снабдяване с флуор емайлът е изложен на риск.

Използването на паста за зъби, съдържаща флуорид, означава допълнителна защита срещу кариес, тъй като зъбният емайл е втвърден и следователно по-устойчив. Той допълва профилактичните мерки за кариеса, но не може да ги замести. Съдържанието на флуор, разрешено за пасти за зъби съгласно действащата наредба за козметиката, е 0,15% флуор.

Тайната е в правилната пропорция!

В лепкавите остатъци от храна, които са на зъбната повърхност или в междузъбните пространства, бактериите могат лесно да се прилепят, да се размножават и ако тези отлагания (плака) станат по-плътни, да проникнат по-дълбоко и да развият своя ефект на разрушаване на зъбите.

Специалната смесица от почистващи препарати постига добър и нежен абразивен (отстраняващ филм) ефект. Отлаганията се отстраняват – при условие, че пастата за зъби се използва редовно – така че бактериите да бъдат лишени от източника на храна.

В началото на 20-те години компанията Boehringer Ingelheim (BI) експериментира със солта на млечната киселина (лактат), тъй като се смята, че млечната киселина има широк спектър от свойства, включително запазване, лекарствена употреба като подкислител, като лигавица мембранен антисептик и като храносмилателно средство при малки деца. В същото време се правят опити в различни дентални клиники да се справят с болестите на гингивит и пародонтоза, които вече са били широко разпространени по това време, като се използват силно стягащи алуминиеви соли. Тестовете бяха предимно много незадоволителни, тъй като венците силно се възпалиха. Накрая беше осъществен контакт с BI, за да се тества ефектът на алуминиевия лактат там чрез моделни експерименти.

BI постигна успех с опитите си и през 1928 г. пусна на пазара първият продукт LACALUT® – прах за зъби и уста.

Прахът за уста и зъби LACALUT®, произведен чрез специален процес, почиства добре зъбите, стяга значително венците и може да спре кървенето на венците поради своите стягащи свойства и по този начин е не само почистващ препарат за зъби, но също профилактично средство за предотвратяване на заболявания на венците с доказани отлични качества и действие.

Светът се променя бързо, с него и потребителските навици и така лабораториите започват да търсят нови и разнообразни форми на прерпарати за дентална грижа… разработват се първите пасти за зъби.

През 60-те години тестовете в BI завършват положително с разработката на паста за зъби LACALUT® – доказано действие, освен стягащия ефект, специално разработеният алуминиев флуорид е отлично средство за профилактика на кариес. Резултатът от това изследване е отразен в повече от 50 публикации, публикувани в различни списания в страната. Те не само докладват за свойствата и начина на действие на продуктите LACALUT®, но също така и за профилактичния ефект срещу кариес на отделните съставки. Това откритие поставя началото на разрастваща се марка.

Непрекъснато работим по по-нататъшното развитие на портфолиото на LACALUT®. Резултатите са все по-иноваторски формули и интересни, клинично тествани и доказани продукти LACALUT® за дентално здраве на деца и възрастни.

Previous Post
Dr. Тheiss, много марки – една история
Next Post
Как да изберем подходящата четка за зъби за себе си и за нашето дете?
Споделете тази публикация

Прочетете още

Menu