Здрави венциЧетки за зъби

Абразивност (RDA) в пастата за зъби

Абразивността на пастата за зъби е показател, който определя способността на пастата за зъби да нарушава структурата на зъбния емайл и дентина поради механично действие, т.е. абразия.

Абразивността на пастата за зъби е показател, който определя способността на пастата за зъби да нарушава структурата на зъбния емайл и дентина поради механично действие, т.е. абразия.

Абразивността на индекса на абразия на пастата за зъби измерва RDA ( относителната е абразивността на  дентина -. Английски “относителна абразивност на дентина” ).

Абразивните вещества или абразивите са отговорни за абразивността в пастата за зъби. Обикновено пастите за зъби съдържат силициеви / силициеви съединения (силициев диоксид, хидратиран силициев диоксид) или калциеви карбонати и калциеви фосфатни съединения. Хидроксиапатитът в състава на пастите действа като полиращ компонент, който запълва малки грапавини на повърхността на емайла и го прави по-гладък.

Повече не винаги е по-добре.

От една страна, колкото по-висока е абразивността, толкова по-висока е почистващата сила на пастата за зъби. От друга страна, неговата увреждаща способност също е по-висока. Във всеки отделен случай е необходимо да определите нивото на абразивност, което е подходящо за вашите зъби, като може да се консултирате с вашия стоматолог.

Пасти за зъби с ниска абразия ( RDA 0-70) се препоръчват за деца и юноши до 12-14 години. По-добре е за деца под 6-7 години да използват пасти с ниво на абразивност до 40. С промяната на зъбите стойността на абразивност може да се увеличи до 70. Също така хората с повишена чувствителност на зъбите към различни дразнители се препоръчват абразивни пасти, които ще имат минимален вреден ефект върху емайла и дентина.

Средно абразивни пасти за зъби ( RDA 70-100) могат да се използват всеки ден от 14-годишна възраст. Тази RDA стойност е достатъчна, за да се поддържа добра устна хигиена, като същевременно се спазват всички други хигиенни практики. Тези пасти за зъби ще помогнат за поддържане на естествения цвят на зъбите ви след професионална хигиена и избелващи процедури. За хората с чувствителни зъби е по-добре да се използват ниско абразивни продукти.

Високоабразивни пасти за зъби RDA 100-150) могат да се прилагат на кратки курсове или от време на време, редуващи се със средно абразивни пасти за зъби. Те са предназначени само за формирания емайл, тоест за хора над 14 години. Любителите на чая, кафето и тютюна също могат периодично да използват силно абразивни пасти за зъби при липса на свръхчувствителност.

Пастите за зъби с много високо ниво на абразивност ( RDA над 150 ) не се препоръчват от зъболекарите за редовна употреба, тъй като те могат да навредят на емайла поради високата си увреждаща способност.

Previous Post
33% повече грижа за чувствителни зъби
Next Post
Eто защо имате нужда от вода за уста!

Прочетете още

Menu