Здрави венци

Кариес. Колко вида има?

Процес, който се развива в резултат на сложното въздействие на неблагоприятни външни и вътрешни фактори

Какво е кариес?

Кариесът (oт латински значи разпад) е сложен, бавно протичащ патологичен процес, който протича в твърдите тъкани на зъба и се развива в резултат на сложните ефекти на неблагоприятните външни и вътрешни фактори. В началния етап на развитие кариесът се характеризира с фокална деминерализация на емайла и разрушаване на неговата органична матрица. В резултат на това това води до разрушаване на твърдите тъкани на зъба с образуване на кухина в дентина, а при липса на лечение до възникване на възпалителни усложнения от пулпата и пародонта.

Какви са степента на кариес и кои зъбни тъкани са засегнати?

  1. Точкова сцена

Деминерализацията започва със загубата на естествения блясък на емайла и появата на матови, бели, светлокафяви и тъмнокафяви петна. Появата на тази зона е следствие от загубата на минерални вещества от зъбните тъкани, особено калциеви соли, което води до нарушаване на структурата на емайла.

Бяло кариозно петно, в зависимост от тежестта на процеса, може да има два пътя на развитие:

  • бяло кариозно петно ​​(прогресивна деминерализация) по -късно се превръща в повърхностен кариес поради нарушение на целостта на повърхностния слой;
  • процесът се забавя, стабилизира и поради проникването на органични багрила емайлът променя цвета си. Трябва да се разбере, че стабилизацията е временна, рано или късно на мястото на пигментираното петно ​​ще се появи дефект на тъканите.

Кариесът в точков стадий обикновено протича безсимптомно; много рядко в острия ход на процеса може да възникне чувствителност към химични и термични стимули. Кариозното петно ​​обаче се оцветява добре с метиленово синьо. Поради тази причина именно това вещество се използва за диагностични цели.

2. Повърхностен кариес

Повърхностният кариес възниква на мястото на бяло или пигментирано петно ​​в резултат на разрушителни промени в емайла на зъба. Характеризира се с появата на краткотрайна болка от студ и от химически дразнители – сладки, солени, кисели. При изследване на зъба се открива дефект (кухина). При повърхностен кариес дефектът е в емайла.

3. Среден кариес

Развива се вследствие на повърхностното. При среден кариес дентинът участва в патологичния процес.

4. Дълбок кариес

При дълбок кариес има значителни промени в дентина, което причинява оплаквания. Пациентите посочват краткотрайни болки от механични, химични и термични стимули, които изчезват след елиминирането им.

Previous Post
Eто защо имате нужда от вода за уста!
Next Post
Защо се появяват кариеси?
Споделете тази публикация

Прочетете още

Menu