Здрави венци

Конец за зъби: как, кога и защо трябва да се използва?

Живеем в епоха на нови технологии и големи възможности, включително в областта на стоматологията. Конец за зъби съществува от няколко десетилетия, но все още съществува неразбиране защо е необходимо и как да се използва.

Конецът за зъби, с ежедневна употреба, премахва остатъците от храна и плаката, където космите на четката за зъби не могат да достигнат – в областта на шийката и между зъбите. По този начин използването на конци позволява не само да се почистят напълно зъбите, но и да се реши такъв проблем като халитоза (лош дъх), ако е причинен от бактериална плака в устната кухина. Конецът може да намали броя на микроорганизмите в устата. 

Най -често зъболекарите препоръчват почистване на зъбите с конец поне веднъж на ден – вечер преди лягане, преди или след миене на зъбите с паста за зъби и четка. Тук мненията на лекарите се различават, най -добре е да попитате личния си зъболекар за най -подходящото време за използване на конец за зъби. Често конецът се използва след хранене вместо клечки за зъби – това ви позволява да премахнете остатъците от храна, без да нараните венците си.

Техниката за почистване на зъби с конец:

Първо трябва да се научите как правилно да държите нишката и след това да преминете към самото почистване.

1. Извадете парче конец с дължина 45-60 см. Приблизително тази дължина на конец е необходима, за да улесните усукването и фиксирането на краищата с пръсти. Освен това всеки зъб трябва да бъде третиран с нов чист участък от нишката. Ето защо ще бъде много по -удобно веднага да отрежете нишката по -дълго.

2. Увийте краищата на нишката около средните пръсти , завъртете около средните пръсти, редувайки се на всяка ръка, докато конецът се опъне. Усукванията на конеца около пръстите ви трябва да са достатъчно леки, но достатъчно сигурни, за да ви е удобно.

3. Стиснете част от конец с дължина около 3-7 см между палеца и показалеца. Именно с този фрагмент ще почистите междузъбните пространства. Постепенно преминавайки от зъб на зъб, движете пръстите си, преминавайки към чисто парче конец, което ще използвате за почистване на следващия зъб. Работната част на конеца може да бъде с друг удобен за вас размер.

4. Започнете с централните резци и след това да се придвижите в дясната или лявата страна, за да почистите цялата зъбна редица. Опитайте се винаги да започнете от една и съща страна и да следвате стъпките в същия ред, за да си създадете навик. Например, можете да започнете с пролуката между централните резци, след това да се преместите наляво, след това да се върнете към централните резци и да продължите към дясната страна на зъбната редица.

5. Опитайте се да вкарате внимателно конец за зъби точно под линията на венците. Първо направете няколко движения напред -назад и след това бавно го разточете точно под ръба на венеца. Много е важно да почистите добре зоната под венците, това ще предпази зъбите и венците от по -нататъшно образуване на зъбен камък. Не натискайте и не избутвайте нишката, доколкото е възможно извън линията на венеца. Неточното боравене с конеца може да нарани лигавицата на венците и да причини кървене.

6. Преместете леко пръстите си, така че участъкът от конеца, с който обработвате контактната повърхност на зъба, да бъде извит във формата на буквата “С”. По този начин можете да третирате всяка повърхност на зъбите възможно най -ефективно. След като сте достигнали долната граница на зъба, плъзнете конец нагоре и надолу по повърхността му, падайки леко над ръба на венеца.

7. Необходимо е да се направят 8-10 възвратно-постъпателни движения на нишката върху всяка повърхност на зъба. Преместете нишката отгоре надолу и отдолу нагоре, плъзгайки се по повърхността на зъба. Това ще помогне за премахване на остатъците от храна и плаката, която се натрупва най -бързо върху контактните повърхности на зъбите. Ако все още усещате остатъци от храна между зъбите си след използване на конците, развийте чистия конец и почистете отново нишката с конец.

8. Докато преминавате към следващия зъб, всеки път преместете нишката, за да получите ново чисто място. За да направите това, просто преместете пръстите си, за да преместите частта от нишката между тях.

9. Не забравяйте да почистите най -отдалечените повърхности на мъдреците си. За да направите това, трябва да преместите пръстите си малко по -далеч, за да достигнете с конеца и да почистите повърхностите на мъдреците от всяка страна. Важно е да се разбере, че обикновено възпалението на венците и кариесът се появяват първо на страничната група зъби, тъй като те са най -трудни за почистване правилно. Затова се опитайте да почиствате с конец възможно най -старателно по всички повърхности.

10. След като почиствате с конец зъбите на горната челюст, преминете към зъбите на долната челюст. Опитайте се да се придържате към системата: започнете от центъра и се придвижете първо в едната посока, след това в другата. Опитайте се да почиствате сегментите в същия ред всеки път.

11. След като приключите с конец за зъби, изплакнете устата си с вода или вода за уста, за да отстраните остатъците от храна и плаки от междузъбните пространства.

12. Опитайте се да използвате конци след всяко хранене и по време на вечерното миене на зъбите. Това ще запази зъбите ви здрави за дълго време.

След първите дни на почистване с конец, венците ви могат да започнат да кървят, така че не се плашете. След няколко дни редовна употреба на конците кървенето трябва да спре. През този период можете да използвате изплакването Lacalut aktiv с хлорхексидин и алуминиев лактат, което ще намали броя на бактериите в устната кухина и ще премахне кървенето. Измийте ръцете си със сапун и вода преди конец и след конец.

Източник: https://lacalut.ru/good-to-know/1828_zubnaya-nit-kak-kogda-i-pochemu-ey-nado-polzovatsya/

Previous Post
Кога имаме нужда от Lacalut Aktiv вода за уста?
Next Post
Открий специалното ни Лимитирано предложение – MULTI EFFECT 5 В 1 ПАСТА ЗА ЗЪБИ + МИНИ ВОДА ЗА УСТА
Споделете тази публикация

Прочетете още

Menu