Устна хигиена

Зъбна плака – причини, профилактика и лечение

Зъбната плака, или плаката, е не само една от най-честите причини за лош дъх, но също така може да причини сериозни щети на зъбите ни, ако не се почистват редовно и старателно.

Симптомите на зъбната плака обикновено могат да се видят с невъоръжено око: върху зъбните повърхности се отлагат белезникаво-жълтеникави отлагания, зъбният камък става видим (и забележим, когато езикът влезе в контакт с него), лошият дъх и кървенето на венците също са честа страна ефекти. Ако плаката е по-дебела, зъбите дори ще се чувстват груби и тъпи. Това състояние е далеч от усещането за свежест след измиване на зъбите, когато всичко е гладко и чисто.

Причини за зъбна плака: предразположение, диета, грижи

Плаката сама по себе си е нещо напълно естествено и е част от устната ни флора – трябва само да се отстранява редовно, за да не представлява опасност за здравето. Някои хора са по-склонни към образуване на плака поради състава на слюнката си, други по-малко. Все пак факторите хранене и устна хигиена са много по-решаващи от предразположението. Ако плаката не се отстранява от зъбните повърхности редовно, т.е. поне два пъти на ден, минералите, съдържащи се в слюнката, се натрупват и водят до минерализация на плаката. Резултатът: зъбен камък, който се отстранява само с професионално почистване на зъбите и раздразнени венци. Ако плаката не се лекува, може да последва кариес, възпаление на венците (гингивит) и пародонтит.

Зъбна плака – как се образува

Много различни бактерии и микроби живеят в устата, някои полезни и полезни за здравето на зъбите, други вредни и патогенни. Тези бактерии живеят, наред с други неща, директно върху повърхността на зъба в така наречения биофилм. Тази мека като филц, текстурирана, микробна плака е минималното състояние на плака, така да се каже. В биофилма бактериите са защитени от външни влияния и могат да се размножават бързо. При идеални условия плаката се образува бързо по този начин.

Диетата със захар насърчава плаката

Ако микроскопично малки остатъци от храна остават по повърхността на зъба след хранене или пиене, бактериите и микробите, причиняващи кариес, намират тук идеални условия за живот и размножаване. Сладките храни и напитки дори увеличават броя на киселинообразуващите бактерии, защото се хранят , така да се каже.Бактериите , образуващи кариес, превръщат рафинираната захар в агресивни киселини като млечна киселина, която атакува зъбния емайл и дори може да го унищожи с времето . Други бактерии, които се намират в плаката, образуват силно миришещи серни съединения, което води до лош дъх.

захар

Всички тези процеси са вредни за зъбите. Така че има много истина в поговорката „захарта е вредна за вашите зъби“, особено когато липсва грижа. Затова е препоръчително да изплакнете устата си и да миете зъбите си след консумация на храни и напитки с високо съдържание на захар.

Други причини за зъбна плака

В допълнение към основните причини за начина на живот и предразположението, други фактори могат да стимулират образуването на плака. Те включват:

 • пушене, защото замърсителите, катранът и никотинът, правят зъбите жълти и изглеждат кафеникави
 • Храни с интензивни цветове като кафе, черен чай, червено вино или подправки като къри и куркума могат да обезцветят зъбите
 • слабо производство на слюнка (сухота в устата)
 • лекарства
 • отслабена имунна система

Пълната дентална грижа е най-добрата профилактика

Колко плака може да се разпространи и утаи в устата зависи от вас. Цялостността и редовността на стоматологичните грижи са решаващи фактори. Просто измиването на зъбите не е достатъчно, почистването на зъбите трябва да се извършва по следния начин:

Мийте зъбите
 1. Вземете паста за зъби, съдържаща флуорид като нашата паста за зъби LACALUT® aktiv и третирайте всеки зъб поотделно. Дали ще използвате обикновена ръчна четка за зъби или електрическа, зависи от вас.
 2. След като всички страни на зъбите са почистени с четка за зъби, следва конец за зъби и, в идеалния случай, интердентални четки. Тези инструменти могат да се използват и за почистване на труднодостъпни междузъбни пространства.
 3. Скрепер за език или четка за език са подходящи за намаляване на бактериалното натоварване в устата или върху езика .
 4. И накрая, антибактериална вода за уста от аптеката като нашия  LACALUT® активен разтвор за вода за уста   или домашно приготвена от чай от лайка може да намали плаката.

Можете дори да почувствате колко ефективно е миенето на зъбите, като опипате и сравните езика си върху зъбната повърхност преди и след миенето на зъбите. Ако всичко е гладко, а не грубо, миенето на зъбите е било старателно. Освен това трябва да се планира рутинен преглед при зъболекар поне веднъж, по-добре два пъти годишно, за да се идентифицират скритите плака и зъбен камък и да се отстранят с професионално почистване на зъбите. За разлика от миенето на зъбите у дома, при професионалното почистване на зъбите се използват ултразвукови устройства и различни ръчни инструменти като скалери и кюрети за отстраняване на втвърдения зъбен камък.

Особено уязвими зони в устата

Някои зони са особено предразположени към натрупване на плака, защото са по-трудни за достигане при миене на зъбите. Те трябва да бъдат почистени старателно съответно:

 • вдлъбнатините на зъбите (медицински: фисури)
 • междузъбни пространства
 • линия на венците
 • зъбни протези
 • Частични или тотални протези
 • мостове
 • Корона
 • Фиксирани скоби или шини

Това може да се противодейства до известна степен с конец за зъби и междузъбни четки , но тези зони все още са по-податливи от, например, предната част на резците. Таблетките за оцветяване на зъби също могат да помогнат до известна степен да проверите собственото си четкане. Те правят плаката видима, тъй като багрилата от таблетката се прикрепят към плаката, която все още присъства. Това прави проблемните зони видими.

Повишен риск за бременни жени

Грижата за зъбите е особено важна по време на бременност, тъй като променения хормонален баланс прави устната кухина по-податлива на гингивит и заболявания като пародонтит. Ето защо е толкова по-важно бременните редовно и старателно да отстраняват плаката, преди да е причинила проблеми – по-добре да има много, отколкото твърде малко.

Бременна жена си мие зъбите

Кога е необходимо да посетите лекар

Повечето хора не посещават зъболекаря си, докато плаката вече не се е превърнала в зъбен камък и дори може да причини болезнено възпаление. Ако плаката създава проблеми в продължение на дълъг период от време, зъболекарят трябва да изясни дали зад нея не стоят сериозни причини. Рутинният преглед трябва да е в календара!

Източник: lacalut.de

Previous Post
Зъбен камък – причини, профилактика и лечение
Next Post
Кариесът – подценяваната опасност

Прочетете още

Menu